Ontwikkelingen Ruimtelijke adaptatie

Verstedelijking

Door bevolkingsgroei heeft de Randstad grote woningbouwopgaven rond Amsterdam-Noord, Zaandam, Purmerend en Alkmaar. Meer verstening in de steden betekent meer hittestress, of bij extreme neerslag, overbelasting van het riool. Door extra hitte in de stedelijke omgeving kan de waterkwaliteit afnemen. Voorbeelden hiervan zijn botulisme en de groei van blauwalg in sloten en zwemwater. Het is daarom van belang dat stedelijke gebieden en nieuwe stedelijke ontwikkelingen klimaatbestendig zijn. Hierin hebben we vooral een adviserende rol.

Landelijk gebied

Ons landschap bestaat voor een groot deel uit polders met agrarische gronden, glastuinbouw en natuurgebieden. Dit landelijke gebied is volop in ontwikkeling. Er wordt geïnvesteerd in de Greenport Noord-Holland Noord en de schaalvergroting van agrarische bedrijven. Hierbij worden meer eisen gesteld aan grondgebonden landbouw, zodat deze bijdraagt aan het behouden van een gezonde bodem. Een gezonde bodem heeft een groter waterbergend vermogen. In de rol van samenwerkingspartner stimuleren wij landeigenaren actief om op hun percelen maatregelen te nemen die de beschikbaarheid van zoetwater vergroten.

Waterrijke en groene gebieden zijn minder gevoelig voor hittestress en dragen bij aan een gezondere leefomgeving. Wanneer sprake is van extreme wateroverlast kunnen schade-extensieve delen van het landelijke gebied (zoals bijvoorbeeld graslanden) dienen als buffer. Zo wordt de schade zoveel mogelijk beperkt. Hierbij heeft het hoogheemraadschap de rol van samenwerkingspartner, dan wel adviseur & kennisleverancier. We zijn niet primair verantwoordelijk, maar doen het samen, of helpen anderen het gebied klimaatbestendig in te richten.

Bodemdaling

Circa 10% van ons gebied bestaat uit veenbodems. In deze veengebieden leidt uitdroging van de bodem tot oxidatie en daarmee tot een versneld proces van bodemdaling. Een dalende bodem kan schade veroorzaken aan wegen en woningen, zowel in het landelijke als het stedelijke gebied. De provincie is initiatiefnemer met een gebiedsgerichte aanpak voor de veenweiden, bijvoorbeeld in Laag Holland. Wij zijn kennisleverancier en samenwerkingspartner. We zetten gezamenlijk in op een gebiedsgerichte aanpak. Hierbij hebben we per gebied aandacht voor de lokale omstandigheden. In Laag-Holland nemen agrariërs en veehouders deel aan de bestuurlijke regiegroep Laag Holland.