We werken gebiedsgericht samen
De rol van water in maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering en stikstofemissies wordt steeds belangrijker. Dit vraagt om gebiedsgericht samenwerken met andere partijen aan deze opgaven.
Brede maatschappelijke opgaven vragen om gebiedsgerichte aanpak.
Brede maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, stikstofemissies, bodemdaling en verzilting zijn complex en houden geen rekening met bestaande regelgeving, bestuurlijke structuren en geografische grenzen. Daarnaast kunnen gebiedseigen kenmerken vragen om een lokale aanpak. De rol van water in deze vraagstukken wordt steeds belangrijker, denk aan de impact van droogte en zeespiegelstijging. Het waterbeheer wordt daarmee steeds meer een onderdeel van bredere maatschappelijke vraagstukken. Het aan de voorkant goed borgen van het waterbelang in ruimtelijke ontwikkelingen, ook wel 'water en bodem sturend' genoemd, is meer dan ooit in ieders belang voor een toekomstbestendige leefomgeving.
De keuzes voor het waterbeheer blijven we in samenhang met al deze vraagstukken maken, met daarbij de overkoepelende doelen uit de Nationale Omgevingsvisie in het achterhoofd. Zo willen we samen met partners in ons gebied de komende jaren de keuzes omtrent water als leidend principe in de ruimtelijke ordening (functie volgt peil versus peil volgt functie) verder uitwerken. We streven er daarom als medeoverheid steeds meer naar om gebiedsgericht samen te werken.
Omgevingsinclusief beleid (NOVI)
We hanteren de afwegingsprincipes voor 'omgevingsinclusief beleid' van de NOVI. Centraal bij de afweging van belangen staat een evenwichtig gebruik van de fysieke leefomgeving, zowel van de boven- als van de ondergrond. De NOVI onderscheidt daarbij drie afwegingsprincipes:
1. Combinaties van functies gaan voor enkelvoudige functies.
2. Kenmerken en identiteit van een gebied staan centraal.
3. Afwentelen wordt voorkomen.
Dit betekent niet dat iedereen 'overal' voor verantwoordelijk is of zou moeten zijn. Het gaat er om dat elke overheidslaag doet waar hij goed in is, én er efficiënt en effectief samengewerkt kan worden aan de grote opgaven in ons beheergebied. Dit vraagt om ruimte geven aan elkaar, vertrouwen in elkaar en samenwerken met elkaar.