Resultaten Waterveiligheid
Onze waterkeringen bieden het beschermingsniveau zoals dat is afgesproken met de toezichthouder.
Zorgtaak
De zorgtaak voor de keringen is erop gericht om deze (blijvend) te laten voldoen aan het wettelijke beschermingsniveau. Het beheer en onderhoud, de beoordeling/toetsing van de keringen en de benodigde versterkingen vormen de 'waterveiligheidsketen'. Door de wettelijke zorgplicht centraal te zetten, en te focussen op de verbinding tussen de processen, kunnen investeringen en inzet in de toekomst efficiënter worden gericht.
We organiseren het databeheer dusdanig dat vanuit de zorgplicht de benodigde informatie voor andere processen, zoals de toetsing, op elk moment beschikbaar is. En gebruiken de extra informatie die voortkomt uit de periodieke beoordelingen en versterkingen om de zorgplicht verder te verbeteren. We stellen 'in control over de kering' centraal en willen uiteindelijk alle beheerderstaken integraal aansturen.
Beoordelen/toetsen en versterken
Eind 2022 zijn alle primaire waterkeringtrajecten getoetst aan de sinds 2017 geldende overstromingskansnormen. Daarna start een nieuwe beoordelingsronde. In de planperiode ronden we het HWBP-2 (Markermeerdijken) af. In 2022 hebben we de HWBP-opgave in beeld gebracht en de nieuwe projecten staan in 2024 op de programmering. We continueren de lopende HWBP-projecten.
In 2024 leveren we de gedetailleerde toetsing van de regionale waterkeringen op. We continueren de lopende projecten en starten vanuit die gedetailleerde toetsing nieuwe projecten. In 2030 moeten de tot 2024 afgekeurde keringen en kunstwerken op orde zijn en aan de norm voldoen.
Monitoren
Met het oog op 'continu inzicht' zetten we nieuwe technieken in om méér en ook real-time informatie te verkrijgen en te analyseren. We streven naar structurele(re) inzet van meet-/monitoringstechnieken.
Hollands Noorderkwartier is in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht.
We organiseren ons zodanig dat we meer integraal en gebiedsgericht adviseren. Ons doel is dat waterveiligheid op de agenda komt van RO-partijen en ontwikkelaars. In de planperiode verbeteren we de overstromingsmodellen en -kaarten, inclusief de governance. We doen dit samen met de provincie.
Door multifunctioneel gebruik bieden onze keringen niet alleen waterveiligheid maar hebben ze ook maatschappelijk toegevoegde waarde.
We hanteren het 'ja, mits'-principe. We creëren maatschappelijk meerwaarde met onze waterkeringen en dragen bij aan maatschappelijke opgaven zoals biodiversiteitsherstel en de energietransitie.